Sovrummet idag vill vi ska kännas ombonat men ändå lyxigt. Det är mycket textilier så som gardiner från tak till golv, en klädd sänggavel, ett maffigt överkast och gärna en stor mjuk matta under sängen. Att få den rätta lyxiga hotell känslan handlar mycket om materialvalen, kombinationen av färger och val av möbler.

Textilierna ger en tyngd till rummet men beroende på färgvalen så kan rummet få olika karaktär. Om jag till exempel vill ha en sval och krispig känsla så väljer jag en ljus färgskala i gråblått på väggar och adderar med textilier i vitt.

Och om jag till exempel vill ha en mer Urban/ city känsla väljer jag färger med lite mörkare ton på väggarna som till exempel mörkgrått och textiler som går ton i ton med den mörka nyansen och tar in ljusa naturmaterial som accentfärg.

Väljer jag en klassisk amerikansk ”The Lodge” stil med rutig tapet och mörka träslag så kan jag även där få till en lyxig känsla genom att kombinera material och färger rätt. Att balansera upp det ombonade med till exempel vita, skira gardiner kan ge det där lilla extra som ger en känsla av lyx.

Sovrummet är en plats för avkoppling och där man vill varva ned. Det får inte vara för mycket störande moment. Möblerna får gärna vara snygga men behöver inte sticka ut, snarare att de ska smälta in med helheten. Och det gäller även färgskalan, även om man väljer lite mörkare färgskala eller en mönstrad tapet så bör man tänka på att helheten ska inge ett lugn.

Sen är det andra komponenter som gör att ett sovrum känns lyxigt som till exempel anslutande badrum och walk in closet. Men det är inte alltid att ytan räcker till men visst är det en lyxhetsfaktor att kunna gå direkt in duschen från sovrummet och ha sina kläder prydligt sorterade nära till hands. Så om ni bygger nytt är det något jag tycker ni ha i åtanke och se om ni kan få in på planlösningen.