Tvättstugan är ett rum som jag spenderar en hel del tid i, kanske inte alltid frivilligt, men ändå något som måste göras. Men en genomtänkt och inredd tvättstuga kan vända det till något positivt.

Just tvättstugan är ett rum där funktionen kommer före det estetiska men det betyder inte att det behöver bli tråkigt för det. Att inreda med färger och mönster som man blir på bra humör av att mötas, kommer definitivt göra att du faktiskt frivilligt tar på dig tvättansvaret.

En väl genomtänkt tvättstuga gör att det går snabbare när du väl ska tvätta och du behöver inte lägga lika mycket tid på onödiga sorteringsmoment.

Att tänka på när man inreder tvättstugan är att ha bra bänkyta för att vika och sortera upp tvätten. Att tvättmaskin och torktumlare kommer upp en bit från golvet så man inte behöver böja sig varje gång. Att det finns bra plats att hänga tvätt. Om utrymmet finns så är mitt tips två tvättmaskiner, så när man väl tvättar kan man få undan det snabbt. Bra sortering för smutstvätten, att man kan lägga direkt i respektive korg för vitt, kulör etc.

Förvaring kan man aldrig få för mycket av i en tvättstuga, att kunna få undan allt i skåp skapar ordning och reda. Och sist men inte minst, att man tänker till på materialvalen, att man även här väljer inredning som följer resten av husets stil. För som sagt, det är en hel del tid som spenderas här och att då känna ett välbehag när man är där förvandlar känslan av tråkig tvätt till någonting positivt.

Och vill man ta det ett steg längre är det inte helt fel att ha klädkammare i anslutning till tvättstugan. I varje fall när barnen är små kan det vara ett tips. Istället för att behöva springa upp och ned i trappen med tvätt så kan man sortera in deras tvätt direkt. Sen när de blir större och kan bära sin egen tvätt och de vill välja sina egna kläder, kan det vara dags att ha klädförvaringen i deras rum eller i anslutning.