När man inreder ett kontor i hemmamiljö så kan förutsättningarna se väldigt olika ut. Det kan vara ett eget rum som man har möjlighet att inreda till fullo eller kanske en del av ett rum som man får inreda på bästa möjliga sätt, i mån av yta.

Att tänka på när man inreder ett hemmakontor är att inredningen inte behöver vara klassiska kontorsmöbler utan kan istället gärna följa hemmets inredning. Till exempel kan ett fint vitrinskåp bli förvaring för pärmar och kontorsmaterial. Kontorsstolen kanske kan bytas ut mot en snurrpall eller skön karmstol i trä. Att få in textilier såsom gardiner och matta gör att ljudet dämpas och tillför också en ombonad känsla. Och då tänker jag inte panelgardiner utan hissgardiner eller längder i tyg, gärna en bomull eller linnekvalité. Att lägga in en matta under skrivbordet, ramar in och kan även hjälpa till att förstärka den stil du valt för inredningen, och var inte rädd för att gå upp i storlek. Just inramningen blir extra viktig att tänka på när man inreder en mindre yta till kontor i en del av ett annat rum.

Belysningen är viktig då man vill ha både bra takbelysning men också punktbelysning. Vill man ha diskret belysning är mitt tips infällda spottar i taket eller om man ha lite mjukare framtoning är en plafond ett bra alternativ. Men även hängande takpendel över skrivbordet kan vara ett alternativ, det förstärker hemmamiljökänslan. Och att komplettera med en arbetslampa på skrivbordet och en bordslampa i till exempel fönstret kommer helheten att ge bra belysning.

När man placerar skrivbordet ska man tänka på rummets flöde. Så att man inte sitter mitt i det. Och flödets väg genom ett rum kan man med en lättare förklaring säga att, flödet kommer in genom dörren och går ut genom fönstret. Tänk också på att inte sitta med ryggen mot dörren. Placera istället skrivbordet så du har uppsikt mot dörren, och om det finns ett fönster i rummet kan det vara trevligt om man även kan se ut.