Nu är sommaren här och vi flyttar ut i trädgården eller ut på balkongen. Jag tänkte gå in på ett ämne som jag har mycket kvar att lära om, trädgården. Jag har alltid en väldigt klar bild av hur det ska se ut och inför en styling kan jag få till det perfekt, då jag älskar att inreda med just blommor. Men att få dem att överleva är något jag måste jobba lite på. Om det är fler än jag som inte har så gröna fingrar så kommer här lite tips på hur man kan planera ytor och att få till en mysig miljö med inredning och blomster i kruka.

Dela gärna upp trädgården i olika miljöer, till exempel matplats, lounge del, en bänk i morgonsolen för första kaffekoppen. Det man kan tänka på när man delar in i olika miljöer är att arbeta med inramning, vilket man kan göra med olika material. Det kan vara stenläggning, grusgångar, pergola, men också så enkelt som med textil och krukor. Att inreda med mattor ute är ett enkelt knep att skapa rumskänsla, och idag finns det många fina mattor som är för utomhusbruk. Och tillsammans med växter i större krukor, bildar det en fin inramning av till exempel lounge gruppen.

När man väljer inredning till uteplatsen är det fint om den röda tråden fortsätter, att man följer sin stil för resten av huset. Det förstärker helhetskänslan, och kan även göra att uteplatserna känns som en förlängning av huset.

Lite större krukor kan också fungera som bra avdelare om det är en längre yta som behöver delas upp. Att använda sig av armeringsnät på väggen att hänga blomlådor på är ett annat sätt att skapa rumskänsla.

Utemöbler för matplatsen tycker jag ofta är raka och hårda i sitt utseende. Och kan behöva mjukas upp med plädar och kuddar. Att välja stolar med mjukare form till ett bord med raka linjer kan ge en bättre balans. Det gäller även krukor och växter. Väljer du en rak kruka med ett stelt uttryck kan du mjuka upp intrycket med till exempel en hortensia som är en feminin blomma med mycket form.