Skip to Content

Påskdukning

Påsken är en högtid med inte så mycket press, inga direkta måsten utan man är långledig och många åker bort eller passar på att fixa hemma. Så jag tänkte att skulle dela med mig av lite lätta tips för att få till en dukning som är lite ”lagom” och lätt att fixa.

Till de här dukningarna så är temat påsk och då gult är en av de bästa färgerna denna vår, så valde jag att ha det som utgångspunkt. Basen i bägge dukningarna är en vit linneduk, som egentligen är ett påslakan, men varför inte, bara det är rent så funkar det hur bra som helst. Stora skillnaden är porslinet och linneservetterna (vilka också är klippta från en stuvbit av ett påslakan jag hade sparat).

 

Så till det gula porslinet, som jag bara längtat efter att få duka med, blev det vita linneservetter, och för att förhöja den rustika känslan blev det skärbrädor i trä som dekorerats med små söta chokladägg, jag menar, det är ju perfekt att kunna äta upp bordsdekorationen. Och några slingor från murgrönan, i gamla glasburkar fick bli pricken över i.

Till den andra dukningen ville jag göra tvärtom, och ha en ljus servis och lägga tyngden på linneservetterna. Och när jag funderade på att färga in ägg till dekorationen, så kom jag på att jag också kunde färga in de vita linneservetterna, vilket blev en väldigt lyckad chansning. Och till bordsdekorationen knep jag en av penséerna jag just planterat i en av mina utekrukor, så den fick komma in och gästspela lite, för att sen flytta tillbaka ut.

Okej, nu tänker ni, det skulle ju vara lätt, men jag lovar, det var faktiskt lätt att färga in både linneservetterna och äggen. Jag kan tillägga att jag gjorde det lite på en höft, för jag gillar när det går fort och har inte så mycket tålamod, men slutresultatet blev faktiskt bra ändå.

 

Att inreda hemma – En hållbar trend

När vi pratar om inredning så pratar vi ofta om trender och precis som inom mode, så är den stora frågan varje säsong, vilken är hösten/ vårens färg och vilken stil eller stilar som är på gång.

Men trender skapar inte en helhet, för att få till den röda tråden behöver inredningen vara personlig, den ska spegla dig. Som till exempel dina intressen, din familj med mera. Det måste finnas spår av just detta för att göra ditt hem intressant.

Visst, jag vill också köpa nytt och hakar såklart också på trender. Som inredare har jag koll på vad trenderna säger just nu och en tid framöver, och det är klart att jag vill kunna hjälpa mina kunder att skapa ett hem som känns tidsenligt. Men det måste hålla i längden när man inreder. Där har jag ett stort ansvar att se till att kunden kommer vara nöjd i många år framöver och då kan man inte bara välja det som är trend just nu, och för miljöns skull måste vi tänka långsiktigt och hållbart.När vi renoverar behöver vi agera lite annorlunda, vi kan inte bara slänga ut och skapa nytt, utan istället måste vi tänka, vad kan vi återanvända. Men självklart ska vi ta hand om våra hem och göra de renoveringar som behövs. Visst kan vi välja trendigt, men våga också välja det du kommer vara nöjd med länge även om det inte är det senaste.

Man behöver också tänka på vilka förutsättningar bostaden har när man väljer inredning, färgsättning med mera. Att man tänker på till exempel byggår, områdets karaktär med mera, och att man ger sitt hem kärlek och är varsam i sin renovering. Men viktigast av allt just nu är att tänka ur ett hållbart perspektiv för vår miljö och arv. Och här behöver jag som inredare fundera över hur jag kan inspirera och bidra till ett bättre tänk kring hållbar inredning.En

Att inreda hemma – Styling i olika nivåer

Hösten är här och för många innebär det nystart och förändring. En av dem kan vara ny bostad. Och det är vid denna tidpunkt bostadsmarknaden kommer igång igen efter sommarens lågsäsong. Vad bör man då tänka på när man ska göra iordning sin bostad inför försäljning.

Det finns olika vägar att gå och man kan lägga sig på olika nivåer. Tänk att nivå ett är ett rent och städat hem med de klassiska snittblommorna och färska kryddor. Nivå två gör man en mer grundlig undanplockning, eventuellt tar man bort några möbler och man adderar lite nya inredningsdetaljer för att få en uppdaterad och fräsch look.

Nivå tre så tar man det hela vägen, man ser över allt från inredning till färgsättning. Man gör större förändringar såsom till exempel att lacka om köksluckorna, måla om ett sovrum eller att slipa golven. Man ger bostaden en grundlig make over som passar en bred kundgrupp och ger en inflyttningsklar känsla, så när det väl är dags är det bara för köparen att flytta in.

När det kommer till inredningen gäller det att ta fram bostadens fördelar och då kan man behöva placera om, eller ta bort möbler som tar för mycket av rummets energi och skapar ett negativt intryck. Men plocka inte bort för mycket då är det lätt att man förlorar den personliga och hemtrevliga känslan. Väljer man att köpa nytt inför en styling, tänk igenom dina inköp, så att du kan ta med det även till nästa bostad. Kan man hitta det man söker på blocket eller loppis alternativt hyra/ låna, så hjälper det både miljön och din plånbok. Tänk också på att ge dina gamla möbler ett nytt liv.Ditt hem ska vara inbjudande och att styla med växter ger just det, en välkomnande känsla. Och det jag tycker är viktigast av allt, är känslan av att det bor någon där och att de unika detaljerna får komma fram och ta plats.

Att inreda hemma – Inför hösten

Att längta efter höst, rutiner och lite ordning. Ja, så är det hos oss just nu. Sommaren har en tendens att stöka till det, okej nu ljuger jag lite, det är alltid stökigt hemma hos oss, jag vet inte vem jag försöker lura med att skriva att det bara är stökigt på sommaren. Men det är extra stökigt på sommaren, tusen olika par sandaler, badväskor, disk på bänken, leksaker överallt och eventuellt en renovering på det. I vårt fall är det ett nytt badrum som byggs i skrivande stund. Men det är tydligen så vi gör det i denna familj, vi gillar projekt. Men det tar på krafterna, det ska jag inte sticka under stol med, för vi är inte en någon superfamilj som kan rådda tre sommarlovslediga barn samtidigt som vi ska fixa i ordning vårt renoveringsobjekt utan att det kivas här hemma, nej, nej, så är det verkligen inte. Så visst, lite tråkigt att sommaren går mot sitt slut men vi välkomnar hösten och lite mer ordning och reda.

Och precis som att man tar fram höstgarderoben vill man även göra höst hemma. Butikerna fylls med nyheter i dova färger, årets Ikea katalog dimper ned i brevlådan och man börjar sukta efter mysiga plädar som kan värma en i soffan en ruggig höstkväll.

Men innan du börjar klicka hem, gör en inventering av vad du har där hemma, du kanske hittar något i gömmorna som kan få komma fram, och något får plockas bort. Gör en klassisk ommöblering, prova dig fram, är det ngn möbel du alltid stört dig på, var inte rädd för att ta bort den eller placera om den. Ibland behöver man bara se sina möbler i en annan miljö för att de ska komma till sin rätt. Och för att göra lite reklam för mig själv och min bransch, så kan det vara skönt att ta hjälp utifrån, någon som kommer in med nya ögon och kan ge konkreta tips och förslag för att få fram det bästa av ditt hem. Och hjälpa dig med att hitta de bästa godbitarna från höstens trender.

 

Att inreda hemma – helheten

När jag började jag skriva om inredning var tanken att dela med mig av hur jag arbetar som inredare. I första krönikan beskrev jag hur jag alltid börjar med att fram ett inspirationscollage. Sen gick jag vidare med budgetplanering, vidare till materialval och sedan mer fördjupande rum för rum. Det har varit kul att få dela med mig av hur jag tänker när jag inreder, och jag hoppas att ni som läsare fått bra tips och inspiration till att börja inreda hemma. Nu är detta min sista krönika innan sommaruppehåll och jag tänkte knyta ihop säcken med lite tankar kring färger, form och balans. Att hitta sin röda tråd, som jag tjatat på om i nästan varje nummerJ

Och ja, det är viktigt att ha en röd tråd om man vill ha balans och harmoni i sitt hem. Jag pratade med en vän som går i inredningstankar. De ska flytta till nytt och hen vill blanda olika stilar och hade lite funderingar på om man verkligen bör göra det, eller om det blir för rörigt. Mitt svar blev, ja, men varför inte, men välj då en tydlig färgskala som genomsyrar hemmet och ger den röda tråden. Och varje stil i de olika rummen behöver inte vara dragna till sin spets, utan kan mötas över gränserna istället.

Att arbeta med färgsättning är något av det roligaste jag vet. Och det behöver inte bara vara färgsättning med målade väggar, utan färgsättning är också inredningen, textilierna, materialvalen. Allt detta ska mötas. Och när jag går in på djupet hemma hos en kund, så kommer jag till slut även in i deras garderob och börjar färgkordinera, kan vara en arbetsskada från många år inom modebranschen. Men för mig är inredning från A till Ö, man går hela vägen. Sen kanske det inte alltid ser ut så hemma hos mig, då jag har tre små som ofta har andra planer för min inredning, men om grunden finns där är det relativt lätt att få ordning på kaoset.

 

Att inreda hemma – låt uteplatsen bli en förlängning av huset

Nu är sommaren här och vi flyttar ut i trädgården eller ut på balkongen. Jag tänkte gå in på ett ämne som jag har mycket kvar att lära om, trädgården. Jag har alltid en väldigt klar bild av hur det ska se ut och inför en styling kan jag få till det perfekt, då jag älskar att inreda med just blommor. Men att få dem att överleva är något jag måste jobba lite på. Om det är fler än jag som inte har så gröna fingrar så kommer här lite tips på hur man kan planera ytor och att få till en mysig miljö med inredning och blomster i kruka.

Dela gärna upp trädgården i olika miljöer, till exempel matplats, lounge del, en bänk i morgonsolen för första kaffekoppen. Det man kan tänka på när man delar in i olika miljöer är att arbeta med inramning, vilket man kan göra med olika material. Det kan vara stenläggning, grusgångar, pergola, men också så enkelt som med textil och krukor. Att inreda med mattor ute är ett enkelt knep att skapa rumskänsla, och idag finns det många fina mattor som är för utomhusbruk. Och tillsammans med växter i större krukor, bildar det en fin inramning av till exempel lounge gruppen.

När man väljer inredning till uteplatsen är det fint om den röda tråden fortsätter, att man följer sin stil för resten av huset. Det förstärker helhetskänslan, och kan även göra att uteplatserna känns som en förlängning av huset.

Lite större krukor kan också fungera som bra avdelare om det är en längre yta som behöver delas upp. Att använda sig av armeringsnät på väggen att hänga blomlådor på är ett annat sätt att skapa rumskänsla.

Utemöbler för matplatsen tycker jag ofta är raka och hårda i sitt utseende. Och kan behöva mjukas upp med plädar och kuddar. Att välja stolar med mjukare form till ett bord med raka linjer kan ge en bättre balans. Det gäller även krukor och växter. Väljer du en rak kruka med ett stelt uttryck kan du mjuka upp intrycket med till exempel en hortensia som är en feminin blomma med mycket form.

Att inreda hemma – kontor på hemmaplan

När man inreder ett kontor i hemmamiljö så kan förutsättningarna se väldigt olika ut. Det kan vara ett eget rum som man har möjlighet att inreda till fullo eller kanske en del av ett rum som man får inreda på bästa möjliga sätt, i mån av yta.

Att tänka på när man inreder ett hemmakontor är att inredningen inte behöver vara klassiska kontorsmöbler utan kan istället gärna följa hemmets inredning. Till exempel kan ett fint vitrinskåp bli förvaring för pärmar och kontorsmaterial. Kontorsstolen kanske kan bytas ut mot en snurrpall eller skön karmstol i trä. Att få in textilier såsom gardiner och matta gör att ljudet dämpas och tillför också en ombonad känsla. Och då tänker jag inte panelgardiner utan hissgardiner eller längder i tyg, gärna en bomull eller linnekvalité. Att lägga in en matta under skrivbordet, ramar in och kan även hjälpa till att förstärka den stil du valt för inredningen, och var inte rädd för att gå upp i storlek. Just inramningen blir extra viktig att tänka på när man inreder en mindre yta till kontor i en del av ett annat rum.

Belysningen är viktig då man vill ha både bra takbelysning men också punktbelysning. Vill man ha diskret belysning är mitt tips infällda spottar i taket eller om man ha lite mjukare framtoning är en plafond ett bra alternativ. Men även hängande takpendel över skrivbordet kan vara ett alternativ, det förstärker hemmamiljökänslan. Och att komplettera med en arbetslampa på skrivbordet och en bordslampa i till exempel fönstret kommer helheten att ge bra belysning.

När man placerar skrivbordet ska man tänka på rummets flöde. Så att man inte sitter mitt i det. Och flödets väg genom ett rum kan man med en lättare förklaring säga att, flödet kommer in genom dörren och går ut genom fönstret. Tänk också på att inte sitta med ryggen mot dörren. Placera istället skrivbordet så du har uppsikt mot dörren, och om det finns ett fönster i rummet kan det vara trevligt om man även kan se ut.

 

Att inreda hemma – barnrummet

Att inreda barnrum är alltid kul, för här kan man kan ta ut svängarna lite när man inreder. Sen behöver inte det betyda att man mixar massa olika färger och stora mönster och rummet upplevs som rörigt, för det vill man inte. Även i barnrum måste det finnas en harmoni och balans som gör att rummet kan användas till lek men också till att sova gott i.

Man kan gärna tänka i teman när man inreder barnrum, och det behöver inte bara vara prinsar och prinsessor utan kan vara teman såsom djur, världen, rymden med mera. Att man utgår från barnets intresse, förutsatt att de är lite äldre och vet vad de gillar. Det är också trevligt om barnrummet kan följa den stil man valt för resten av huset, att man följer sin röda tråd. Även om man inreder med ett tema, så kan färger och material följa resten av huset.

Man kan tänka att det är tre olika faser. Först bebisrummet, sen kommer barnrummet och sedan tweenierummet. Så om man är riktigt praktisk och känner på sig att man inte vill lägga ned pengar och energi på att göra om rummen så ofta så är det bra att tänka igenom basen i rummet från början. Man behöver inte välja en klassisk bebistapet, utan man kan välja att måla eller tapetsera i en mer neutral stil som man vet kommer hålla och sen välja att byta möbler och leksaker allt eftersom tiden går.

Men även om man väljer att inreda barnrummet i de olika faserna, vilket jag själv tycker är kul, så finns det lite att tänka på såsom färgsättning, val av möbler, förvaring med mera. För när man inreder barnrum tycker jag att det är viktigt att tänka på förvaringen, så att det är lätt att städa undan dagens lek innan läggdags. Och färgskalan får gärna vara i mjuka toner, då ett barnrum gärna fylls av leksaker i grälla färger. Och att man delar in rummet i olika miljöer såsom sovdel, läshörna och lekyta. Detta kommer sedan följa med i de olika faserna men möbler och leksaker komma bytas ut.

Ja, och sen kommer såklart tonårsrummet men då kan det vara så att de vill inreda själva. Men vill man ha med ett finger i spelet, så ligg steget före och ta fram några olika förslag som du gillar, som de kan välja mellan, så ska ni se att det kanske faktiskt blir en bra kompromiss.

Att inreda hemma – våga inred mer personligt i badrummet

Ett badrum kan inredas på många olika sätt. Det kan till exempel vara det klassiska med grått golv och vita väggar. Det kan vara det lite mer personliga, där man blandar kakel med målade väggar. Eller det mer moderna med samma platta på vägg och golv. Och inget av detta är fel utan alla alternativen är bra och kommer kunna passa in om man följer sin röda tråd med färger och val av stil på inredning.

Det man kan tänka på när man inreder badrum är storleken, beroende på om det är ett stort eller litet badrum kan det passa bättre eller sämre med en stor eller liten platta. Beroende på hur man sätter plattan kan badrummet se mindre eller större ut. Och om man till exempel sätter plattan rakt eller omlott, så kan det förstärka en viss stil.

Man kan också välja vad som ska vara blickfånget. Är det till exempel en klinkerplatta med ett framträdande mönster så är det golvet som ska vara blickfånget och inredningen det sekundära. Medan om jag till exempel har inrett med en exklusiv badrumsinredning så kan kakel och klinker vara mer basic för att hålla fokus till inredningen. Det viktiga är att hitta balansen. Och att kunna använda sig av ett lite mer basic alternativ på någon av delarna är ju också bra för plånboken. Men återigen, bara för att det är basic behöver det inte betyda platt och tråkigt, utan att en annan del väger upp och gör det personligt.

Tänk också igenom hur badrummet ska användas och vad som behöver förvaras. Ska det vara dusch eller badkar, eller kanske både och. Behövs det en dubbelkommod eller räcker det med en enkel. Vilken typ av duschvägg passar in, ska det vara en fast rak modell eller en med svängda dörrar som går att fälla in och få mer utrymme. Det går att tänka utanför ramarna när man inreder badrum och få till ett personligt och välgenomtänkt badrum utan att behöva välja de mest exklusiva produkterna.

Sen kanske man vill ta ett säkert kort i just badrummet, då det ska hålla i många år, men om man väljer material och färgskala som man vet kommer hålla så kan man ändå gå ifrån det traditionella och våga prova något lite mer annorlunda.

Att inreda hemma – egentid i tvättstugan

Tvättstugan är ett rum som jag spenderar en hel del tid i, kanske inte alltid frivilligt, men ändå något som måste göras. Men en genomtänkt och inredd tvättstuga kan vända det till något positivt.

Just tvättstugan är ett rum där funktionen kommer före det estetiska men det betyder inte att det behöver bli tråkigt för det. Att inreda med färger och mönster som man blir på bra humör av att mötas, kommer definitivt göra att du faktiskt frivilligt tar på dig tvättansvaret.

En väl genomtänkt tvättstuga gör att det går snabbare när du väl ska tvätta och du behöver inte lägga lika mycket tid på onödiga sorteringsmoment.

Att tänka på när man inreder tvättstugan är att ha bra bänkyta för att vika och sortera upp tvätten. Att tvättmaskin och torktumlare kommer upp en bit från golvet så man inte behöver böja sig varje gång. Att det finns bra plats att hänga tvätt. Om utrymmet finns så är mitt tips två tvättmaskiner, så när man väl tvättar kan man få undan det snabbt. Bra sortering för smutstvätten, att man kan lägga direkt i respektive korg för vitt, kulör etc.

Förvaring kan man aldrig få för mycket av i en tvättstuga, att kunna få undan allt i skåp skapar ordning och reda. Och sist men inte minst, att man tänker till på materialvalen, att man även här väljer inredning som följer resten av husets stil. För som sagt, det är en hel del tid som spenderas här och att då känna ett välbehag när man är där förvandlar känslan av tråkig tvätt till någonting positivt.

Och vill man ta det ett steg längre är det inte helt fel att ha klädkammare i anslutning till tvättstugan. I varje fall när barnen är små kan det vara ett tips. Istället för att behöva springa upp och ned i trappen med tvätt så kan man sortera in deras tvätt direkt. Sen när de blir större och kan bära sin egen tvätt och de vill välja sina egna kläder, kan det vara dags att ha klädförvaringen i deras rum eller i anslutning.